Convenant

Wat is een convenant?

convenant - echtscheidingsconvenantEen echtscheidingsconvenant is een schriftelijke overeenkomst tussen jullie beiden. In het convenant worden regelingen vastgelegd zoals:

  • Wat doen we met het huis
  • Hoe gaan we om met gezamenlijk vermogen
  • Hoe verdelen we het pensioen
  • De belasting rechten en plichten
  • Wat gaat we doen met eventuele schulden
  • Partneralimentatie of niet
  • Inboedelverdeling

Getrouwd in gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden?

De verdeling berust deels op basis van wat jullie hadden vastgelegd in de huwelijkse voorwaarden voordat jullie trouwde of de partnerschap voorwaarden voor het aangaan van een geregistreerd partnerschap. Bij langlopende relaties wordt desondanks vaak gekozen voor gemeenschap van goederen. Als je gaat scheiden en je bent in gemeenschap van goederen getrouwd, dan zullen alle vermogensbestanddelen moeten worden gedeeld bij helften. Jullie mogen daarvan afwijken, waarbij de fiscus wel met jullie meekijkt.

Hoe stelt de mediator het convenant op?

Jullie leveren op verzoek van de mediator de benodigde documenten aan. Op deze manier krijgen we snel inzichtelijk wat we moeten gaan verdelen. De mediator zal de wensen met jullie bespreken. De mediator werkt dit uit tot een concept convenant. Na een afspraak krijgen jullie altijd de status van de afspraken per mail toegestuurd zodat je dit thuis nog eens rustig kunt nalezen. Als alle onderwerpen zijn besproken dan stuurt de mediator het concept convenant naar de advocaat. Deze advocaat zal dit juridisch nogmaals controleren. Daarna volgt het officiële convenant dat je bij de mediator zult ondertekenen. De advocaat zal het verzoek tot echtscheiding vervolgens indienen bij de rechtbank. De mediator zal jullie continue op de hoogte houden van de status van uw verzoek tot echtscheiding.

Hoe lang duurt echtscheiding via mediation?

  • Een echtscheiding zonder kinderen gemiddeld 2 afspraken.
  • Een echtscheiding met kinderen gemiddeld 3 tot 4 afspraken.

Aangezien jullie beiden aan tafel zitten en met elkaar afspraken maakt onder begeleiding van een mediator gaat dit proces veel sneller dan via een juridische weg. De gang naar de mediator is laagdrempelig en de duur in termijn hangt af van hoe jullie onderlinge verstandhouding is.

Bij een goede onderlinge verstandhouding worden de afspraken binnen 1 maand doorlopen. Indien de verstandhouding verslechterd is moet hier gedurende de mediation meer aandacht aan worden besteed  en is er meer tijd nodig voor het verwerken van de emotie en het veranderen van het gedrag naar elkaar. Het gemiddelde ligt in dergelijke situaties rond de 3 maanden.

Vanaf het moment dat we het convenant en ouderschapsplan klaar hebben en jullie verzoekschrift zal worden ingediend bij de rechter tot aan de uitspraak/ inschrijving van de echtscheiding bij de burgerlijke stand moet je rekenen op twee maanden. De mediator houdt jullie continue op de hoogte van de status van het verzoek tot echtscheiding en zal de voorgang bewaken.

Wil je meer informatie over het realiseren van jullie echtscheiding door middel van mediation neem dan vrijblijvend contact met mij op. Of klik op een onderwerp in het submenu links indien je meer specifieke informatie wilt over een specifiek onderwerp met betrekking tot echtscheiden.