Trommeltje met vragen naast de verbanddoos

Trommeltje met vragen naast de verbanddoos

Als een collega met zijn vinger tussen de deur komt zet je de koude kraan meteen open. Als onze kinderen vallen ontsmetten we de wond en plakken we een pleister. Maar waar is de eerste hulp bij emotionele problemen? Om even in de sfeer van het stemmen te blijven; Ik stem wel! Ik stem bij deze voor een trommeltje vragen naast de verbanddoos.

Mijn laatste blog ging over het stellen van vragen. Afgelopen week aan de mediationtafel ervaarde ik dat de kracht van het vragen stellen bij veel mensen nog onbekend is zowel zakelijk als privé. Als je me vraagt hoe dit komt (natuurlijk vraag je niet aan me “waarom” dat stadium waren we namelijk in m’n vorige blog al voorbij) Dan is mijn ervaring; Men denkt; het stellen van een vraag is geen oplossing! Dus waarom zou je ze dan stellen? Even een voorbeeld vanuit de praktijk;

Een medewerkster krijgt op dinsdag te horen dat haar moeder ongeneeslijk ziek is. Op woensdag wil ze haar verhaal kwijt bij haar werkgever. Werkgever heeft op woensdag het idee dat zijn hoofd overloopt als de medewerkster bij hem het kantoor binnen stapt. Medewerkster heeft het gevoel dat ze op moet schieten dus gooit ze in een paar zinnen het nieuws eruit. Met als afsluiter; “de tijd die ik nog met haar heb wil ik proberen veel bij haar te zijn”. De werkgever is iemand die graag denkt vanuit oplossingen, maarja hoe succesvol hij ook is, hiervoor heeft hij geen oplossing. Bovendien is hij bang dat deze werkneemster hierdoor gaat uitvallen dus zegt hij; “Je hebt nog wat vrije dagen dus neem die maar op deze week.” Gevolg een dikke vette discussie over vrije dagen. De emotie is geen gesprekonderwerp.

De pleister op de wond zou in dit geval zijn geweest:
Medewerkster aan werkgever; Ik wil graag een privé aangelegenheid met je bespreken waardoor ik behoorlijk van slag ben. Heb je hiervoor op dit moment tijd?
Werkgever aan medewerkster; Jeetje wat een vreselijk nieuws. Wat heeft je moeder precies? Weet je al wat haar levensverwachting is? Hoe ga jij met zulk nieuws om? Kan ik iets voor je betekenen waardoor ik het kan verlichten?

Door het plakken van een pleister op een wond is de wond niet genezen. En toch plakken we die pleister om ontstekingen of smerige bloedsporen te voorkomen. Door het stellen van vragen is een emotioneel probleem niet opgelost. Toch adviseer ik om ze wel te stellen, om “ontstekingen” aan de mediationtafel te voorkomen. (bloedsporen tref ik hier gelukkig nooit aan) De wet van het trommeltje vragen stellen naast de EHBO doos begint bij jezelf en vereist geen referendum. Gewoon delen en liken is voldoende.